Noodhulp

De armoede in Moldavië, met name in de talloze dorpen, is schrijnend. Veel mensen leven in bittere armoede, die door de huidige corona-lockdowns alleen maar wordt verergerd.

Eduard: “Ik ontmoet veel mensen die de wanhoop nabij zijn. Moldavië is het enige land in Europa waar elke winter weer ouderen doodvriezen in hun eigen huis, omdat ze geen geld hebben voor brandhout. Het is er steenkoud en ze brengen de winter door onder de dekens, in de hoop dat iemand hen eten komt brengen.

 “Veel mensen die ik ontmoet huilen van wanhoop en roepen tot God om hulp. In deze tijd brengen we vrachten vol voedsel rond. Maar meer nog, we brengen hoop. Ik tref mensen aan met letterlijk geen eten op tafel. Ik vond mensen die het geloof verloren en wanhoopten aan God. Maar juist daarin ontmoet ik open harten voor de boodschap van het Evangelie.”

“In het voorjaar en de zomer brengen we het Woord met onze evangelisatie-activiteiten. Maar in de winter kun je niet aankomen met alleen woorden. We moeten concrete hulp bieden. De situatie voor veel mensen in de dorpen is schrijnend. Daarom combineren we evangelisatie met winterhulp: kleding, dekens, brandhout, voor zover we daar geld voor hebben. En daarbij altijd een goed gesprek. Een Bijbel, een kinderbijbel, een bemoediging voor Kerst.”

“We evangeliseren op pleintjes, en gaan langs de deuren. We brengen hulppakketten rond. Mensen komen naar ons toe op het plein om spullen uit te zoeken die ze hard nodig hebben. We delen Bijbels uit. We bidden met de mensen. Iedereen wil gebed. Iedereen neemt een Bijbel aan. Mensen komen naar de samenkomsten. Het is zwaar, de mogelijkheden zijn erg beperkt, want we hebben maar weinig geld. Maar we doen wat we kunnen. En het Woord vindt Zijn weg. We brengen hulp en hoop.”

“We brengen hulp en hoop”

Voor het brengen van noodhulp is Eduard geheel aangewezen op giften. Er wordt gecollecteerd in de kerken, met zijn vrijwilligers gaat hij restaurants langs om te vragen om overschotten. Maar deze bronnen zijn snel uitgeput. Daarom doen we een beroep op donateurs om mee te helpen deze noodhulp te ondersteunen. Met uw gift brengt u verlichting aan mensen in diepe nood, en aan Eduard de mogelijkheid niet alleen hulp, maar ook eeuwige hoop aan te bieden.