Bijbels en warmte

Bijbels en warmte
Aan de linkerkant een danktafel

Nieuwe kerk

In het noorden van Moldavië, dicht bij de grens met Oekraïne, ligt het plaatsje Suri. Uit het evangelisatiewerk van brother Eduard ontstond er een Bijbelstudiegroep. Uit de Bijbelstudiegroep ontstond een nieuwe gemeente, met een heus eigen gebouwtje. Afgelopen zondag werd de kerk officieel geopend, met 35 aanwezigen. Eduard doopte eerder al acht van hen. En hij hoopt dat er nog veel dorpelingen zullen volgen, die in Jezus hun Verlosser mogen vinden.

Ook in Ohrincea, een dorpje dicht bij de grens met Transnistrië, heeft het evangelisatiewerk geleid tot een nieuwe Bijbelstudiegroep. Eduard steekt er veel energie in, in de verwachting dat ook hier een nieuwe gemeente zal ontstaan. Het getuigenis gaat door.

In gebruik nemen van het kerkje in Suri
Het eerste christelijke gezin in Suri
Brother Eduard bij de openingspreek

Nog steeds oorlog…

Ondertussen heeft Moldavië dagelijks te kampen met de gevolgen van de oorlog net over de grens. De meeste vluchtelingen die het land binnenkomen blijven kort, willen door naar ‘Europa’. Maar de statistieken laten zien dat Moldavië, het armste land van Europa, per hoofd van de bevolking nog steeds de meeste vluchtelingen onderdak biedt. Overheid, kerken en particulieren hebben er hun handen vol aan.

Veel zorgen zijn er over de komende winter. Niet alleen Oekraïne ziet een barre winter tegemoet nu de Russen er alle energievoorzieningen bombarderen, ook Moldavië ondervindt hier de directe gevolgen van.

Alle gas dat Moldavië gebruikt komt uit Rusland, via pijpleidingen door Oekraïne. Vanwege de pro-Europese koers die Moldavië sinds anderhalf jaar vaart, gebruikte Poetin de gasleveringen al langere tijd als pressiemiddel. Al voor de oorlog werd de gastoevoer gehalveerd, en Moldavië vreest dat Rusland in de huidige situatie elk moment de gaskraan helemaal dichtdraait.

Met de elektriciteit is het al niet veel beter gesteld. Moldavië heeft één elektriciteitscentrale, die staat in het door Rusland gecontroleerde Transnistrië. De centrale heeft een Russische eigenaar, en draait op Russisch gas. Al voor de oorlog ging de productie op een laag pitje door gebrek aan dat gas, en Moldavië zocht een andere elektriciteitsleverancier. Dat werd Oekraïne.

Dat bleek een misrekening. De oorlog maakte alles anders. Bij de huidige voortdurende bombardementen op de energie-infrastructuur in Oekraïne, zit ook Moldavië vaker wel dan niet zonder stroom. Er wordt nu elektriciteit geïmporteerd uit Roemenië, vanwege de hoge kosten gesponsord door de EU, maar de hoogspanningsleidingen vanuit Roemenië lopen grotendeels over Oekraïens grondgebied. Bij aanvallen schakelen de hoogspanningsstations automatisch af, waardoor ook in Moldavië het licht weer uitgaat.

Brother Eduard vertelt dat hele regio’s regelmatig zonder stroom zitten. Ook ziekenhuizen, scholen, drinkwatervoorzieningen en andere bedrijven, en dat soms dagenlang. Met aggregaten en noodvoorzieningen wordt geprobeerd de ergste klappen op te vangen.

“Breng de mensen in Holland onze hartelijke dank over voor alle hulp. We kunnen dit doen omdat jullie ons steunen. Het transport in het voorjaar was een enorme uitkomst in de plotselinge nood van de oorlog. De verdere financiële hulp maakt het mogelijk evangelisatie-acties op te zetten, zomerkampen te organiseren, in de winter voedsel, dekens en kleding te kopen voor de armen. Het gebed draagt alles. We kunnen hier werken omdat jullie ons ondersteunen.”

Voedselpakketten
De zieken bezoeken
Dorpsweg

Transport?

Bij het transport dat we afgelopen voorjaar stuurden zaten 6 aggregaten. Als stroomvoorziening bij de opvang van vluchtelingen aan de Oekraïense grens. Nooit gedacht dat ze op de lange termijn zo goed van pas zouden komen: Eduard vertelt dat 6 kerken die vluchtelingen opvangen de aggregaten nu gebruiken als noodstroomvoorziening. Als een school of kliniekje vlakbij staat wordt de stroom gedeeld of om en om gebruikt.

Ook komen dorpelingen naar de kerken om hun telefoon op te laden. Dat is regelmatig aanleiding voor een goed gesprek. Want ja, aardse nood is wat, maar leven zonder God is nog veel erger, komt Eduard weer terug bij zijn favoriete activiteit. Naast de berg aan praktische zaken die hij moet regelen, houdt hij volop oog voor zijn roeping: het Evangelie voor Moldavië.

“We moeten de tijd voor Kerst maximaal benutten,” zegt Eduard. “De mensen hebben niet alleen hulp nodig, maar staan juist in deze tijd open voor de boodschap van het Evangelie. Daarom gaan we komende week weer van start met de winteracties.”

Net als elk jaar gaan Eduard en zijn vrijwilligers de dorpen in, delen hulpgoederen uit, spreken met mensen over Kerst, delen het Evangelie, delen Bijbels. Soms preekt Eduard midden op het dorpsplein. Anders dan we hier gewend zijn, luisteren de mensen. Deur aan deur worden voedselpakketten, warme kleding en brandhout voor de kachel uitgedeeld. Nieuwe contacten leiden soms weer tot een nieuwe Bijbelstudiegroep.

Door hulp vanuit de EU is in Moldavië het meeste weer verkrijgbaar. De voedsel- en brandstoftekorten van voorjaar en zomer zijn voorbij. Het enige wat nergens meer te krijgen is zijn aggregaten. Overal uitverkocht. “De winkels hebben voedsel, olie en melk, er is benzine, diesel, petroleum. Er zijn dekens, kachelhout en warme schoenen. Maar de mensen hebben geen geld om het te kopen. We moeten hen daarmee helpen.”

“En wat ontbreekt is gas, en stroom. Soms water. Elke winter vriezen in Moldavië ouderen of zieken dood in hun huisjes. Voor deze winter vrezen we het ergste vanwege de energiecrisis. Bid voor een milde winter. En een einde aan de oorlog.”

Vanwege de nood, in Oekraïne en ook in Moldavië, willen we proberen opnieuw een (beperkt) hulptransport te sturen. Brother Eduard vraagt dringend om aggregaten, stevige verlengsnoeren, spanningsstabilisatoren, kachels op hout, olie, benzine, diesel of petroleum (niet op elektriciteit), en “dingen waarmee je buiten op hout kunt koken”, want er is op veel plaatsen geen gas maar wel hout. Een soort barbecues. Ook dekens en warme schoenen of laarzen zijn welkom.

Heel graag willen we vóór de Kerst een vracht sturen. Zodat Eduard aan de gang kan met de winteracties. En we kunnen meehelpen om in de dorpen kerkjes, scholen, klinieken, van stroom en warmte te voorzien, voordat de winter echt inzet. Zoals u begrijpt: alle hulp is welkom. Heeft u ideeën, of iets van bovenvermelde goederen, neemt u dan contact met ons via info@brother-eduard.nl. Heel veel dank voor alle steun van de afgelopen tijd, waarmee we samen brother Eduard en zijn teams aan het werk konden houden. De dankbaarheid is groot, op alle fronten.