Moldavië

De Republiek Moldavië is een land in Oost-Europa, dat ingeklemd ligt tussen Roemenië en Oekraïne. De bevolking telt ruim 3,5 miljoen mensen. De landstaal is Roemeens, hoewel in sommige delen ook Russisch en Oekraïens wordt gesproken. Moldavië is 0,8x zo groot als Nederland.

Het land kent een roerige geschiedenis. Tot de Eerste Wereldoorlog was het deel van het Russische tsarenrijk. Na de oorlog verklaarde Moldavië zich onafhankelijk en voegde zich bij Roemenië, en deze twee landen vormden tot aan de Tweede Wereldoorlog samen Groot-Roemenië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het land weer ingelijfd bij de Sovjetunie en ontstond de Communistische Sovjetrepubliek Moldavië.

In 1991, bij de ineenstorting van de Sovjetunie, werd Moldavië weer een onafhankelijk land. De westelijke rand van het land, Transnistrië, aan de overkant van de rivier de Dnjestr, kwam daartegen in opstand en verklaarde zich met veel geweld onafhankelijk. Deze onafhankelijkheid wordt door geen enkel land erkend, zodat Transnistrië de facto gewoon onderdeel is gebleven van Moldavië. Er wonen echter veel etnische Russen en Oekraïners, en de Moldavische regering heeft er niets te vertellen. Transnistrië wordt geregeerd door het Russische leger. En vooral door Russische criminelen. De kerk wordt er vervolgd, christenen verdrukt. Niet veel mensen durven erheen om hulp te bieden. Eduard gaat toch. “Jezus sluit niemand buiten.”

De jarenlange onderdrukking van het communisme heeft Moldavië in diepe armoede gestort. Wie het land vandaag de dag bezoekt, herkent misschien het Roemenië van 40 jaar geleden. De onwaarschijnlijk grote corruptie houdt het land gevangen in armoede en criminaliteit. Moldavië staat te boek als het armste land van Europa.